Blog Posts

Το Α και το… Ω3 για την υγεία μας!

Όλοι έχουμε ακούσει για τα «καλά» λιπαρά οξέα Ω3, Ω6 και Ω9. Σε γενικές γραμμές επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ευεργετικά για την υγεία μας και ότι σε αντίθεση με τα άλλα λιπαρά, είναι επιθυμητά στη διατροφή μας. 

Υπάρχει όμως μια σύγχυση ως προς την προέλευση τους και άρα την ανάγκη λήψης ειδικών συμπληρωμάτων. Μια συχνή ερώτηση που δεχόμαστε στο BestPharmacy.gr είναι η εξής: να πάρω κάποιο συμπλήρωμα με Ω3 ή ένα προϊόν που περιέχει Ω3-6-9; Αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.

Η ευρεία χρήση του πόσιμου κολλαγόνου ξεκίνησε από την πρωτοπόρα σε θέματα ευεξίας Ιαπωνία και σύντομα πήρε διαστάσεις φρενίτιδας. Έτσι τα προϊόντα πόσιμου κολλαγόνου άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την Ασία αλλά και σύντομα να κατακτούν τη Δύση. Ίσως η πιο εντυπωσιακή είδηση που διαβάσαμε πρόσφατα είναι ότι στη Φλόριντα οι γυναίκες διοργανώνουν πάρτι με… σφηνάκια κολλαγόνου“Drink your beauty” ονομάζονται τα πάρτι, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «στην υγεία της ομορφιάς μας!».

Τα Ω και οι κύριες πηγές τους

Από τα Ω3, Ω6 και Ω9 μόνο τα Ω9 μπορεί να παράγει μόνος του ο οργανισμός μας. Τα Ω3 και Ω6 τα λαμβάνουμε αποκλειστικά από τη διατροφή μας. Τα Ω9που αντιπροσωπεύονται κυρίως από το ελαϊκό οξύ έχουν ως κύρια πηγή τους το ελαιόλαδο, ένα βασικό δηλαδή συστατικό της μεσογειακής διατροφής και άρα σε γενικές γραμμές, θα έλεγε κανείς ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε «καλυμμένοι» λόγω της διατροφής μας.
Οπότε μας μένουν τα Ω3 και Ω6. Τα Ω6 τα λαμβάνουμε κυρίως από τα φυτικά λίπη (καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.ά.), από τα δημητριακά, το κρέας, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Επομένως, όποιος ακολουθεί μια ανάλογη διατροφή καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού του σε Ω6 και δεν χρειάζεται περαιτέρω συμπληρώματα (εκτός από κάποιες ειδικές εξαιρέσεις όπου υπάρχει επιπλέον ανάγκη).

Τα Ω3 από την άλλη έχουν ως κύρια πηγή τους τα ιχθυέλαια, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, τόνος, ρέγκα, γαύρος κ.ά.), ενώ επίσης υπάρχουν και στον λιναρόσπορο, τα καρύδια, τη σόγια, το σπανάκι. Μια ιδανική ως προς την λήψη Ω3 διατροφή περιλαμβάνει 2 – 3 μερίδες «λιπαρού» ψαριού την εβδομάδα. Και μάλιστα το ψάρι δεν πρέπει να είναι ιχθυοτροφείου, αλλά «ελευθέρας βοσκής».
Πόσοι όμως από εμάς τηρούν αυτές τις διατροφικές συνήθειες στη σύγχρονη εποχή; Μάλλον λίγοι, και αυτό δείχνουν οι έρευνες οι οποίες σημειώνουν ότι ενώ στη δεκαετία του ’60 η πρόσληψη Ω3 και Ω6 ήταν σε αναλογία 1 προς 1, σήμερα έχουμε αναλογία 15 Ω6 προς μόλις 1 Ω3, με ό,τι συνεπάγεται η ανατροπή αυτής της ισορροπίας…

Τα οφέλη των λιπαρών οξέων Ω3

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά βελτιώνουν την γενική σωματική και νοητική μας υγεία. Η σημαντικότερη ιδιότητα τους: συμβάλλουν στη μείωση των καρδιοπαθειώνεπειδή έχουν αντι-υπερτασικές ιδιότητες, μειώνουν την πιθανότητα θρομβώσεων, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι είναι ευεργετικά για τους διαβητικούς αφού τα Ω3 βελτιώνουν τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ: μειώνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση, είναι ευεργετικά στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, αυξάνουν τη μνήμη, δρουν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και στις εγκύους μειώνουν τις πιθανότητες γέννησης αυτιστικών παιδιών.

Επομένως, τα Ω3 είναι το Α και το Ω για την γενική καλή μας υγεία!

Συμπληρώματα Ω3

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Λόγω της διατροφής μας και της καθημερινής κατανάλωσης ελαιόλαδου, εμείς οι Έλληνες λαμβάνουμε τις αναγκαίες ποσότητες Ω6 και Ω9 (πλην ειδικών εξαιρέσεων). Οπότε  αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο οργανισμός μας είναι τα λιπαρά οξέα Ω3, ειδικά αν δεν καταφέρνουμε να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας μενού 2 με 3 μερίδες λιπαρά ψάρια.
Συμπληρώματα Ω3 υπάρχουν πολλά στην αγορά. Όμως εμείς ωςBestPharmacy.gr θέλουμε να σας δώσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική συμβουλή: μην αγοράζετε συμπληρώματα διατροφής με Ω3 από οποιαδήποτε εταιρεία γιατί απλώς είναι φτηνά ή διαφημίζονται πολύ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα προϊόντα αυτά να παρασκευάζονται με μοριακή απόσταξη ώστε τα έλαια των ψαριών που περιέχουν να είναι ελεύθερα βαρέων μετάλλων.
Το BestPharmacy.gr εμπιστεύεται ποιοτικά, επώνυμα προϊόντα εταιρειών που χρησιμοποιούν μοριακή απόσταξη στην παραγωγή τους όπως η Solgar, η Lamberts, η Health Aid.

Επωφεληθείτε από την προσφορά Νοεμβρίου: βρείτε το Omega-3 Double Strength τηςSolgar με έκπτωση 30% και επιλέξτε ανάμεσα στη συσκευασία των 30 μαλακών καψουλών και στη συσκευασία των 60 μαλακών καψουλών

2. Χρειάζεσαι ενίσχυση ομορφιάς, στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια; 
Το BestPharmacy.gr σου προτείνει τα εξής σκευάσματα που συνδυάζουν κολλαγόνο τύπου 1 και 3:

• Το NeoCell Collagen+C Pomegranate σε υγρή μορφή που συνδυάζει τα οφέλη του υδρολυμμένου  κολλαγόνου με τις αντιοξειδωτικές δράσεις του ροδιού και του πράσινου τσαγιού.
• Τα δισκία NeoCell Super Collagen+C με βιταμίνη C και 19 αμινοξέα εξειδικευμένα στη σύνθεση κολλαγόνου.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε… 

Η χρήση των ιχθυελαίων είναι εξαιρετικά ασφαλής ακόμα και σε μακροχρόνια χρήση. Όμως λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων τους μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που στοχεύουν στο ίδιο φαρμακευτικό αποτέλεσμα.
1. Αντιπηκτικά: Τα ιχθυέλαια (EPA) παρατείνουν το χρόνο πήξης με αποτέλεσμα την ενίσχυση της δράσης αυτών των φαρμάκων.
2. Αντιυπερτασικά: Τα ιχθυέλαια μειώνουν την αρτηριακή πίεση ενισχύοντας τη δράση των αντιυπερτασικών,
3. Αντιδιαβητικά από του στόματος: Τα ιχθυέλαια μειώνουν τη γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη δράση των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *