Blog Posts

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ: βάζουμε τέλος στους Μύθους, λέμε όλες τις Αλήθειες!

Δεν είναι όλα τα προϊόντα πόσιμου κολλαγόνου ίδια κι ούτε εξειδικεύονται στις ίδιες θεραπευτικές δράσεις. Επιτέλους ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις το προϊόν που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες. 

Η ευρεία χρήση του πόσιμου κολλαγόνου ξεκίνησε από την πρωτοπόρα σε θέματα ευεξίας Ιαπωνία και σύντομα πήρε διαστάσεις φρενίτιδας. Έτσι τα προϊόντα πόσιμου κολλαγόνου άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την Ασία αλλά και σύντομα να κατακτούν τη Δύση. Ίσως η πιο εντυπωσιακή είδηση που διαβάσαμε πρόσφατα είναι ότι στη Φλόριντα οι γυναίκες διοργανώνουν πάρτι με… σφηνάκια κολλαγόνου“Drink your beauty” ονομάζονται τα πάρτι, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «στην υγεία της ομορφιάς μας!».

Τι είναι όμως το κολλαγόνο και γιατί χρειαζόμαστε συμπλήρωμα;

To κολλαγόνο είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα. Αποτελεί μάλιστα μεγάλο ποσοστό του συνόλου της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σώμα μας και στη μάζα του δέρματος μας.

Ο ρόλος του κολλαγόνου είναι πολύ σημαντικός: συγκρατεί τους συνδετικούς ιστούς, τις αρθρώσεις και τη δομή του δέρματος μας. Την πρωτεΐνη αυτή την παράγει φυσικά το σώμα μας, όμως καθώς περνούν τα χρόνια – και ειδικά για τις γυναίκες – η παραγωγή αυτή μειώνεται. Το άμεσα ορατό αποτέλεσμα δεν είναι παρά στο ίδιο το δέρμα μας: γίνεται πιο λεπτό, πιο ξηρό και γεμίζει ρυτίδες. Βέβαια υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες – εκτός της γήρανσης – που επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου.

Η έκθεση σε τοξίνες, η κακή διατροφή, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όλα αυτά καταστρέφουν το κολλαγόνο στο δέρμα μας με τα συνακόλουθα προβλήματα. Και κάπως έτσι προκύπτει η ανάγκη για να βοηθήσουμε την φυσική παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας με το κατάλληλο συμπλήρωμα. Εξάλλου εκτός από την πολυπόθητη αντιγήρανση, υπάρχουν και πιο σοβαροί λόγοι για μια θεραπεία με κολλαγόνο: η αρθρίτιδα, οι πόνοι στις αρθρώσεις και  τα προβλήματα στους χόνδρους

Δεν είναι όλα τα συμπληρώματα κολλαγόνου τα ίδια!
  • Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα γνωρίζετε ήδη, να τα έχετε διαβάσει κι αλλού, να σας τα έχει εξηγήσει ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας.

    Αυτό που πιθανότατα όμως δεν γνωρίζετε, είναι ότι δεν είναι όλα τα σκευάσματα στοχευμένα προς όλες τις ανάγκες. Ναι μεν, οι ευεργετικές επιδράσεις που αναφέραμε πριν ισχύουν, αλλά κάθε προϊόν ειδικεύεται σε διαφορετικά συμπτώματα. Πώς εξηγείται αυτό; 

    Στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν καταγραφεί 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Από αυτά, τρία είδη εντοπίζονται σε ποσοστό 97-98% στους ανθρώπινους ιστούς. Πρόκειται για τα κολλαγόνα τύπου 1, τύπου 2 και τύπου 3. Αυτά είναι και τα κολλαγόνα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, στα διάφορα σκευάσματα. 

    Το Κολλαγόνο τύπου 1, απαντάται κατά 75% στους ιστούς και κυρίως στο δέρμα, αλλά και στα μαλλιά και τα νύχια. Είναι – θα λέγαμε – το «κολλαγόνο της ομορφιάς». Αντίστοιχα, και το Κολλαγόνο τύπου 3 το βρίσκουμε στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, αν και σε μικρότερη περιεκτικότητα (15%). Αν βέβαια «αθροίσεις» τύπο 1 και τύπο 3, φτάνεις στο 90% αυτών των ιστών! Επίσης έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα βιοενεργά πεπτίδια που προέρχονται από υδρόλυση κολλαγόνου τύπου 3 βελτιώνουν την υγεία των οστών. Συγκεκριμένα, αυτά τα πεπτίδια βοηθούν στην επαναρύθμιση των μηχανισμών αποδόμησης των οστών και έτσι βελτιώνουν  την σταθερότητα και την ελαστικότητα τους καθώς επίσης και την πυκνότητα τους.

    Το Κολλαγόνο τύπου 2 από την άλλη, υπάρχει μόνο σε περιεκτικότητα 8-9% στον οργανισμό, από την οποία όμως το 85-88%  συγκεντρώνεται στους χόνδρους των αρθρώσεων

“Δυστυχώς οι διαφημίσεις των διαφόρων «κολλαγόνων» που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συχνά παραπλανητικές και δεν διευκρινίζουν ότι κάθε προϊόν περιέχει συγκεκριμένο τύπο κολλαγόνου και άρα εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες χρήσεις και ανάγκες! Όμως εμείς θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους… “

Άρα ποιο συμπλήρωμα κολλαγόνου είναι κατάλληλο για μένα;

Τα πράγματα είναι απλά: δεν υπάρχουν πανάκειες και τα εξειδικευμένα προβλήματα απαιτούν εξειδικευμένες λύσεις.

1. Έχεις χονδροπάθεια ή άλλα προβλήματα στους χόνδρους των αρθρώσεων; 

Τότε, ξεκάθαρα, χρειάζεσαι συμπλήρωμα με Κολλαγόνο Τύπου 2.

Το BestPharmacy.gr σου προτείνει τα εξής σκευάσματα κολλαγόνου τύπου 2: 

• Το υγρό κολλαγόνο Vivapharm CH ALPHA με βιοενεργά πεπτίδια κολλαγόνου που ενεργοποιεί και αναγεννά τα χονδροκύτταρα, μια διαδικασία βέβαια που απαιτεί χρόνο: μετά από 2-3 μήνες και 1 πόσιμη αμπούλα ημερησίως θα αισθανθείς βελτίωση της κινητικότητας και ανακούφιση στις αρθρώσεις.
• Το NeoCell Collagen Joint Complex σε μορφή κάψουλας, είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που περιέχει γλουκοζαμίνη και χονδροϊτίνη αλλά και υαλουρονικό οξύ που είναι τα βασικά συστατικά για την υποστήριξη και την υγιή λειτουργία των χόνδρων αλλά και των αρθρώσεων. 
• Το υγρό πόσιμο Collagen Pro-Active έχει πάρει έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό FDA (ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ) ως θεραπεία για χόνδρους(κυρίως), αρθρώσεις και οστά. Βγαίνει σε δύο γεύσεις, λεμόνι και φράουλα.
• Το Forte Pharma Chondralgic για τις αρθρώσεις σε κάψουλες, είναι μια πλήρης φόρμουλα που συνδυάζει φυσικά ενεργά συστατικά και συμβάλλει στην ενίσχυση και διατήρηση της καλής υγείας των αρθρώσεων και χόνδρων.

2. Χρειάζεσαι ενίσχυση ομορφιάς, στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια; 
Το BestPharmacy.gr σου προτείνει τα εξής σκευάσματα που συνδυάζουν κολλαγόνο τύπου 1 και 3:


• Το NeoCell Collagen+C Pomegranate σε υγρή μορφή που συνδυάζει τα οφέλη του υδρολυμμένου  κολλαγόνου με τις αντιοξειδωτικές δράσεις του ροδιού και του πράσινου τσαγιού.
• Τα δισκία NeoCell Super Collagen+C με βιταμίνη C και 19 αμινοξέα εξειδικευμένα στη σύνθεση κολλαγόνου.

3. Εκτός από την ομορφιά σου, σε απασχολούν και προβλήματα στις αρθρώσεις και στα οστά; 
Τότε πρέπει να επιλέξεις σκευάσματα με κολλαγόνο τύπου 1 και 3!
 

Το BestPharmacy.gr σου προτείνει τα εξής σκευάσματα τύπου 1:

• Το NeoCell Fish Collagen Type 1 που συνδυάζει κολλαγόνο ψαριού και υαλουρονικό οξύ. Βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, βάζει φρένο στη γήρανση, δρα ευεργετικά στα μαλλιά και στα νύχια και είναι σε μορφή κάψουλας. 
• Το υγρό κολλαγόνο Collagen CYNERGY MED Innovative Form σε υγρή μορφή που περιέχει υδρολυμένο κολλαγόνο ιχθύος και βελτιώνει τη λάμψη και ελαστικότητα του δέρματος, και τη δύναμη και ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών. 
• Το QYRA Intensive Care Collagen σε ταμπλέτες, με βιοδραστικά πεπτίδια κολλαγόνου που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.
• Οι ταμπλέτες κολλαγόνου Health Aid Radiance Hydrolysed Collagen με Βιταμίνη C βοηθούν στην διατήρηση της δύναμης και της ελαστικότητας των μαλλιών, των νυχιών και στην λείανση και αντιρυτιδική προστασία του δέρματος ώστε να παραμένει νεανικό και λαμπερό.
• Το Forte Pharma Expert Hyaluronic Collagen σε ταμπλέτες, με περιεκτική φόρμουλα 150 mg υαλουρονικού οξέος, 100 mg κολλαγόνου και βιταμίνη C, αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στην αντιγήρανση και στην ομορφιά στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.

Και λίγες παραπάνω συμβουλές από το BestPharmacy.gr… 

Αφού (ελπίζουμε ότι) λύσαμε όλες τις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα κολλαγόνου, να δώσουμε κάποιες έξτρα συμβουλές για τη σωστή χρήση του προϊόντος που τελικά εσείς θα επιλέξετε:

1. Για να απορροφηθεί σωστά το κολλαγόνο (που όπως είπαμε πριν είναι μια πρωτεΐνη) από τον οργανισμό μας, πρέπει να το λαμβάνουμε με άδειο στομάχι! Άρα, ιδανικά παίρνουμε το συμπλήρωμα μας είτε το βράδυ πριν τον ύπνο, είτε νωρίς το πρωί, όταν ακόμη δεν έχουμε βάλει κάτι στο στόμα μας. 

2. Σημαντικό ρόλο στην σωστή απορρόφηση του κολλαγόνου παίζει η βιταμίνη C. Τα περισσότερα από τα προϊόντα που προαναφέρουμε έχουν ήδη στη σύσταση τους βιταμίνη C. Στην αντίθετη περίπτωση, καλό είναι να τα λαμβάνετε μαζί ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ή ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. 

3. Δεν λαμβάνουμε παραπάνω δοσολογία από αυτή που μας υποδεικνύει ο φαρμακοποιός μας ή οι οδηγίες χρήσης του ίδιου του σκευάσματος, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Δεν υπάρχουν παρενέργειες, απλώς ο ίδιος ο οργανισμός δεν απορροφά την έξτρα ποσότητα. 

Αυτά από την ομάδα του BestPharmacy.gr

 

Αν διοργανώσετε κι εσείς πάρτι ομορφιάς με σφηνάκια κολλαγόνου, θα χαρούμε να μας καλέσετε!🙂 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *