Blog Posts

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι χωρίς αμφιβολία τα αστέρια της βιομηχανίας τροφίμων με πολλά προϊόντα διατροφής εμπλουτισμένα με Ω-3 να κυκλοφορούν ήδη. Ω-3 σε τρόφιμα όπως αβγά, γάλα, επικάλυψη σοκολάτας, κρέας και πουλερικά δείχνουν να υπόσχονται πολλά. Όμως η ποσότητα των Ω-3 που περιέχουν είναι επαρκής? Δυστυχώς όχι. Η ποσότητα της τροφής και η μέθοδος επεξεργασίας συχνά μειώνουν τα Ω-3.

ALA (α-Λινολενικό οξύ)

Είναι ωφέλιμο για την καρδιά και τις αρτηρίες.

EPA (Εικοσαπεντενοϊκό οξύ)

Η επιφάνεια όλων των αρτηριών είναι ισοδύναμη με 700m2. Το να τις διατηρούμε “καθαρές” δεν είναι και εύκολη δουλειά. Αυτή είναι η δουλειά του EPA.
Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σαν αποτέλεσμα έχει τα αιμοφόρα αγγεία σιγά-σιγά να επικαλύπτονται.
Το EPA προστατεύεια από το “μποτιλιάρισμα” στα αιμοφόρα αγγεία. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει άριστη ροή αίματος και όλα τα όργανα λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Θεραπεία με EPA μπορεί να βοηθήσει ακόμα σε πολλά προβλήματα όπως:

 • Ψυχική ισορροπία: Το EPA θεωρείται το “κλειδί που ανοίγει την πόρτα”, επιτρέποντας στα αντικαταθλιπτικά να φτάσουν στον εγκέφαλο.
 • Συμπεριφορά, προσοχή και μαθησιακές ικανότητες: Παιδιά και ενήλικες που υποφέρουν από υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής, δυσλεξία ή δυσπραγία έχουν παρουσιάσει βελτίωση μετά από αγωγή με EPA.
 • Ηλιακό έγκαυμα και UVB προστασία: Το EPA διατηρεί την υγεία του δέρματος εκ των έσω. Πάντα μαζί με το αντηλιακό σας, για να έχετε τη μέγιστη προστασία τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
 • Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους: Ο καρκίνος οδηγεί  σε αυξημένη καταβολή λιπώδους και μυικού ιστού με αποτέλεσμα την μείωση του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης και μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία. Η ανορεξία και η κατάθλιψη συνήθως πηγαίνουν χέρι-χέρι. Η χρήση του EPA βοηθάει και στην ελάττωση των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και στην ανάληψη των δυνάμεων.

DHA (εικοσιδεξενοϊκό οξύ)
 • Καρδιά και αιμοφόρα αγγεία: Το DHA ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά να αντιμετωπίζετε πιο ήρεμα τις καταστάσεις έντασης και είναι υπεύθυνο για την αποτροπή της αιφνίδιας θανάσιμης καρδιακής ανεπάρκειας.
 • Μνήμη, IQ και όραση: Η ποσότητα του DHA επηρεάζει την μνήμη μας από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι τα γεράματα. Ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των νεαρών παιδιών επηρεάζεται από την ποιότητα του DHA που λαμβάνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στη διάρκεια του θηλασμού. Μετά τον εγκέφαλο, ο αμφιβληστροειδής του ματιού είναι μια δεύτερη αποθήκη DHA. Προάγει τη λήψη των φωτεινών ερεθισμάτων και η παρουσία του είναι απαραίτητη για οξεία όραση. Ακόμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer και γεροντικής άνοιας.
 • Ανδρική γονιμότητα: Τα γυναικεία ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αν το σπέρμα έχει αρκετή κινητικότητα. Το DHA διατηρεί την ευκαμπτότητα της ουράς του σπερματοζωαρίου και το μετατρέπει σε καλό κολυμβητή.
 • Καίγοντας λίπος: Τα Ω-3 και ειδικά το DHA προάγουν την καύση του λίπους. Συγκεκριμένα αυξάνει την καύση του λίπους (μετατροπή σε θερμότητα) και μειώνει την παραγωγή λίπους (αποθήκευση).
GLA (γ-Λινολενικό οξύ)
 • Κυκλοφορία αίματος στα χέρια και στα πόδια: Χέρια και πόδια με χιονίστρες είναι σημάδια υπερευαισθησίας στο κρύο. Η χρήση GLA μειώνει τον αριθμό και τη διάρκεια των σπασμών των αγγείων. Σε διαβητικούς ασθενείς με ανέλεγκτο ζάχαρο το αίμα γίνεται πιο κολλώδες και το τοίχωμα του αγγείου σκληραίνει. Η χρήση GLA βοηθάει στη διατήρηση της λειτουργικότητας των νεύρων.
 • Φροντίδα δέρματος: Επαναφέρει την ελαστικότητα και την απαλότητα στο ώριμο δέρμα και το προστατεύει από το να χάσει την υγρασία του.
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Το GLA  είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος και μπορεί να απαλύνει τα ευπαθή πρησμένα στήθη πριν την εμμηνόρροια σε μερικές γυναίκες.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Είναι μια οδυνηρή κατάσταση φλεγμονής της άρθρωσης, που δημιουργείται από το ίδιο το αμυντικό σύστημα. Το GLA μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αλλά χρειάζονται 3-4 μήνες για να γίνουν εμφανή.
Είναι τα Ω-3 ασφαλή;

Ημερήσια δόση μέχρι 3gr EPA και DHA είναι ασφαλής και καλά ανεκτή. Οι πολύ μεγάλες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της πηκτικότητας και ανεπιθύμητες αιμορραγίες.

Η μόνη γνωστή αντίδραση των Ω-3 σε σχέση με την φαρμακευτική αγωγή είναι αυτή με τα αντιπηκτικά. Τα Ω-3 ενισχύουν την δραστικότητά τους.

Οι διαβητικοί μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 2gr EPA και DHA χωρίς να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου ή στην δραστικότητα της ινσουλίνης. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *